Prefabrik Havuz Nasıl Yapılır?
Bahçeli eve sahip olanlar için havuz sahibi olmanın en kolay ve ekonomik yollarından biri prefabrik havuz yapımı. Betonarme yapım olan havuzlara göre yarı yarıya daha uygun bir maliyet ile yapılan prefabrik havuzların montajı yapılacağı alanda gerçekleştirilir. Genelde prefabrik havuzun yapılacağı alandaki kurulum süresi 3 ile 4 gün arasında değişir. Maksimum 15 gün içinde hafriyat dökme ve beton zemin işlemleri yapılır ve ardından havuz doldurulur.
Prefabrik Havuz Yapımında Hangi Malzemeler Kullanılır?
Yapımı betonarme havuza kıyasla daha basit olan prefabrik havuzun yapım kolaylığının yanı sıra
1.Aşama- Kazı Nasıl Gerçekleştirilmeli?
Prefabrik havuz kurulumunda, genelde havuzu ayarlamak ve havuzun doğru biçimde doldurulmasını sağlamak amacı ile bir kazı yapılmalı ve kazılan alandaki taş taban gereçlerine yer açılması gerektiğini unutmadan havuz derinliğinden yaklaşık 10 metre kadar daha derin olacak biçimde kazılması gerekiyor. Aynı zamanda havuz temeli kazma işleminde havuzun yerleştirilirken zarar görmemesi adına da kenarlarından boşluk bırakılmış olmasına özen gösterilmeli.
2.Aşama- Havuz Tesliminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Prefabrik havuz teslimi genel itibari ile bir gün içerisinde gerçekleştirilir. Bir ekskavatör yardımı ile havuz bölgede hareket ettirilir. Burada önemli olan ilk aşamada havuz zeminin düzgün bir biçimde kazılmış olmasına dikkat etmek oluyor. Aksi takdirde yerleştirilecek olan havuz kazı zemini ile örtüşmediği için dengeli olmayacaktır. Ardından havuz tabanı ön hazırlığının yapılmış olduğu alana yerleştirilerek bir sonraki aşamaya geçilir.
3. Aşama- Taş Havuz Tabanının ve Sıhhi Tesisatın Yerleştirilmesi
İlk iki aşamanın ardından prefabrik havuz, hazırlık alanına getirilmesinin sonrasında ise taş havuzun tabanı ölçülere uygun, doğru açıda ve düzgün bir biçimde yerleştirilmeli ve sıhhi tesisat kısmına geçilmelidir. Sıhhi tesisat kısmında havuzu ısı ayarını yapabilmek için ısı pompası sistemi kurulur.
4.Aşama- Havuzun Bulunduğu Alan Nasıl Ayarlanmalı?
Isı pompası sistemi ile yapılan sıhhi tesisat işlemleri tamamlandıktan sonra havuzun net bir şekilde doğru alana yerleştirildiğinden emin olabilmek adına prefabrik havuz kazılan alana yerleştirilir ve gerekli zemin, açı ve denge kontrolü yapılır.
5.Aşama- Dolgu ve Su Doldurma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Yerleştirilme işlemi gerçekleştirilen prefabrik havuz, uygun seviyelerde olduğunda ise havuzun dışından taşla doldurma işlemine başlanılır. Bu işlemlere geçilmeden önce yine havuz temeli kazma işleminde havuzun yerleştirilirken zarar görmemesi adına kenarlarından bırakılmış boşluklar önemli bir yere sahip. Bu işlem esnasında dolgu ve suyu aynı anda doldurma uygulaması yaparak alandaki basıncı ayarlamak oldukça önemli bir diğer durumdur. Bu prefabrik havuz yapımı sırasında tercih edilebilecek seçeneklerden biridir. Havuz yapımında; büyük bronzlaşma taşlarına ve raflarına sahip havuz tasarımları genelde çimento, kum ve sudan oluşan bir bulamaç karışımı olan sıvı bir malzemeyle doldurulur. Bu dolgu çıkıntıların altında katılaşır ve sağlamlık sağlar.
6. Aşama- Veranda Kurulumu Nasıl Yapılmalı?
Prefabrik bir havuzun etrafına sert kaplamalar yerleştirirken havuz çevresine minimum 30 metrelik beton dökmek gerekli işlemlerden biridir. Ayrıca havuz kabuğunu ve etrafındaki betonu birbirine bağlamak yapılması gerekli olan yöntemlerin içinde yer alır. Bu sebeple havuz ve veranda gibi iki alanı birleştiren bir yapı oluşturulmalıdır.
7. Aşama- Havuzu Kullanırken Neler Yapılmalı?
Prefabrik havuz fabrikadan çıktığı gibi kullanıma uygun hale gelmiş olur. Havuzu suyla doldurduktan sonra pompasının ve filtre sisteminin en iyi biçimde çalıştığından emin olmak gerekir. Ayrıca su dengesi kontrol yapılmalıdır. Prefabrik havuzlarda zeminin ve duvarların fırçalanmasına ihtiyaç yoktur.
Henüz bu yazı için yorum yapılmamıştır. İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum Yazın