Ülkenin önde gelen fiberglas havuz firması uzmanlarından biri olsak da, hâlâ beton ve prefabrik havuz havuzlarına aşinayız ve pazarda bir yeri olduğunu anlıyoruz. Değerlerini takdir ediyoruz ve insanların her türlü havuz hakkında bilgi edinmek istediklerini biliyoruz.
Siz ve aileniz için mükemmel havuzu satın alma hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmenize yardımcı olmak için buradayız.
Bu yazıda, iki havuz türünün artılarını ve eksilerini ele alacağız:
-Özelleştirme
– Havuz Yapımı Süresi
-Malzeme (başlangıç ve ömür)
-İç yüzey dokusu
-Dayanıklılık
-Elde bakım
-Su yosunu
-Kimyasal kullanım
-Enerji kullanımı
Beton veya prefabrik havuz, hangisi benim için daha iyi?
Beton havuzların maliyeti $50.000 veya daha fazladır, pahalı uzun süreli bakım gerektirir. Herhangi bir şekilde olabilir, ancak takılması 3-6 ay sürebilir. Prefabrik havuzlarının maliyeti $25.000 veya daha fazladır ve astarın her 5-9 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Kurulumu 3-6 hafta sürer, ancak ucuz görünme eğilimindedirler.
Özelleştirme
Beton
Beton havuzlar, son derece derin veya büyük bir havuz istiyorsanız mükemmeldir. Eğlenceli bir şekle veya özel bronzlaşma çıkıntıları (fiberglasta da mevcuttur) gibi özel özelliklere sahip bir havuz arıyorsanız da büyük bir bonustur.
Prefabrik Havuz
Çoğu prefabrik havuz dikdörtgen şeklindedir, ancak havuzun şeklini, boyutunu ve derinliğini özelleştirmek mümkündür. Özel şekillerin maliyeti daha yüksektir, ancak yine de ortalama fiberglas veya benzer boyuttaki beton havuzunuzdan daha azdır.
Sonuç
Her ikisi de özelleştirilebilir, ancak prefabrik havuz için daha pahalıdır ve beton havuzda daha fazla özellik vardır.
Kazanan: Beton
Havuz Yapımı Süresi
Beton
Beton havuzların bitmesi 3-6 ay veya daha uzun sürebilir. Kış aylarında veya şehir dışına çıktığınızda havuz zamanınızı kısaltmaz, ancak yine de bakmak hoş değildir. Daha da kötüsü, ilkbaharın sonlarında başlarsanız, brüt görünecek ve yaz yüzmenizi erteleyecektir.
Prefabrik Havuz
İnşaatçılar 4-8 haftada bir prefabrik astar havuzu kurabilirler. Haziran ayında başlasanız bile, yazın çoğunu havuzun tadını çıkararak geçirebilirsiniz.
Sonuç
Beton bir havuz tüm yazınızı kurtaracak ve bir prefabrik havuzu sadece bir ay sürecekti.
Kazanan: prefabrik havuz
Maliyet (başlangıç ve kullanım ömrü)
Beton
Çoğu insan için, beton havuzlar için DIY seçeneği yoktur. Hazır gunit(püskürtme beton) havuzu projeleri genellikle 50.000 ila 100.000 dolar arasındadır.
Bu belirgin ön maliyete ek olarak, beton havuzu bakımının düzenli asit yıkamaları, yeniden doldurma ve yüksek kimyasal ve elektrik kullanımı sayesinde her on yılda 25.000 dolardan fazla maliyeti vardır.
Prefabrik Havuz
İlk satın almada, prefabrik havuz genellikle $20.000-$55.000 arasındadır, bu da benzer fiberglas veya beton havuzlardan en az $10.000 daha azdır.
Kendi başına prefabrik havuz yapmak isteyen biri 20.000 doların altında para harcayabilir. Çoğu havuz üreticisinin taban prefabrik havuz paketleri genellikle $25.000 – $35.000 arasındadır, kullanıma hazır prefabrik havuz paketleri ise genellikle $35.000 – $55.000 arasındadır.
Havuz aynı zamanda, aynı boyuttaki bir beton havuzdan daha az elektrik ve daha az kimyasal kullanacak ve bu da ömür boyu maliyeti düşürecektir.
Prefabrik Havuz Vinil astarın her 5-9 yılda bir değiştirilmesi gerekir ve bu, işçilik ve malzemeler de dâhil olmak üzere yaklaşık 4.000- 4.500 dolar arasındadır.
Havuzun düşük başlangıç maliyeti, inşaattan sonraki ilk on yıl içinde dengelenebilir ve havuzun tüm ömrü boyunca, bir fiberglas havuzdan binlerce dolar daha pahalıya mal olabilir.
İlk ve ömür boyu maliyetlerin yanı sıra, tüm astar garantinizi de okumanız gerekir. Garanti genellikle yirmi yıl olarak belirtilir, ancak genellikle bu niteleyicilerin ince vurgusunu yapar:
-Garanti sadece, malzemenin bölümlerinin birbirine kaynaştığı astarın dikişlerini kapsar.
-Garanti herhangi bir işçilik, su veya diğer masrafları kapsamaz.
– Garanti orantılıdır – ilk iki veya üç yıl boyunca yeni bir astara karşı bir miktar garanti, ancak bundan sonra çok az garanti içerir.
Sonuç
Bir prefabrik havuz havuzunun garanti sorunlarına ve astar değiştirmelerine rağmen, beton havuzun hem ilk hem de genel ömür boyu bakım maliyeti daha yüksektir.
Kazanan: prefabrik havuz
İç Yüzey Dokusu
Beton
Beton havuzun pürüzlü iç kısmı yüzeyi
sıyırır. Düzenli olarak beton havuzlarda oynayan çocukların çoğu, ayaklarının
ağrılı ve kabarmasını önlemek için su ayakkabısı giymek zorundadır.
En yaygın yüzey sıvadır. İnişli çıkışlı olduğu için hâlâ kaba olan Pebble Tec gibi açıkta kalan agregaya yükseltebilirsiniz. Pürüzsüz bir yüzey istiyorsanız, cilalı bir agrega yüzeyine bakmak isteyebilirsiniz – pürüzsüzdür, ancak yine de yapıldığı güzel taşları veya camı gösterir.
Prefabrik Havuz
Prefabrik Havuz Vinil astar, bir parçanın bir diğeriyle buluştuğu sırttan pürüzsüzdür. Bununla ilgilendiğiniz sürece (herhangi bir deliği onarın veya değiştirin), çizikler hakkında endişelenmenize gerek yoktur.
Sonuç
Pürüzsüz Prefabrik Havuz vinil astar, kaba sıva ve hatta süslü Pebble Tec’den daha yumuşaktır.
Kazanan: prefabrik havuz
Dayanıklılık
Beton
Beton havuzun yapısı – yani gerçek beton – inanılmaz derecede dayanıklıdır.
Beton havuzun sıva yüzeyi de güçlüdür. Vinil astar havuzlarının aksine, havuzun iç kısmındaki keskin nesnelerden veya köpek pençelerinden kaynaklanan hasar konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Bununla birlikte, beton havuz kaplaması (sertken), bir fiberglas havuzun jelkot yüzeyi kadar uzun sürmez. Su hattı döşemesini değiştirmek de dâhil olmak üzere havuzu her 10-15 yılda bir tekrarlamanız gerekir.
Daha önce de belirtildiği gibi, tuz ve beton karışmaz. Havuz suyunda çözünmüş tuz, beton havuzun iç kaplamasının kullanım ömrünü kısaltacak ve böylece daha sık yeniden rafine etme gerektirecektir.
Prefabrik Havuz
Yer altı havuzları için vinil astarlar genellikle 20, 27, 28 veya 30 mil kalınlığındadır – bir milimetreden daha az. Köpek pençeleri veya kırık bir ağaç dalının astarı delmesi veya yırtılması kolaydır. Daha kalın vinil kaplamalar, doğru takıldığında potansiyel hasara karşı ekstra koruma sağlar.
Yine de, astar genel olarak uzun sürmez. Büyük gözyaşı ve deliklerin dışında bile, her 5-9 yılda bir değiştirilmesi gerekir.
Bunun üzerine, metal duvar panelleri parçalanma noktasına kadar korozyona uğrayabilir ve polimer duvar panelleri kırılgan ve kırılabilir.
Sonuç
Prefabrik Havuzlar kolayca delinebilir; duvar panelleri paslanabilir veya bölünebilir. Alçının takip bakımına ihtiyacı vardır ancak betonun kendisi kıyametten sağ çıkacaktır.
Kazanan: Beton
Uygulamalı bakım
Beton
Yosunlar kolayca gözenekli betona gömülür ve çıkarılması son derece zordur. Beton havuz inşaatçıları, havuzdaki tüm yüzeyleri, yüzeydeki algleri gidermek için haftada en az bir kez çelik bir fırça ile fırçalamanızı önerir.
Ayrıca, havuzunuzun radyoaktif görünmeye başlamaması için her hafta su kimyasını kontrol etmeniz ve dengelemeniz gerekir. (Bu, her havuz türü için gereklidir.)
Sorunlar havuz yüzeyinin kendisiyle de ortaya çıkabilir. Alçı lekeleri, çatlakları, pulları ve zamanla yıpranır. Bu, havuzu her 3–5 yılda bir yıkamak anlamına gelir, bunu da kendiniz yapmayı seçebilirsiniz, ancak beton havuz sahiplerinin büyük çoğunluğu bir profesyonele para ödemektedir. Ayrıca sıvaları her 10-15 yılda bir düzeltmek için bir profesyonel kiralamanız gerekir.
Prefabrik Havuz
Vinil astarınızdaki kırışıklıklar sadece kozmetik bir konudur, ancak birçok insan bunları düzeltmeyi tercih eder, bu da önemli zaman ve çaba gerektirir.
Çukurlar ve ezikler genellikle kozmetiktir, ancak bir kaya veya çakıl nedeniyle oluşan bir yumru astarda yırtılmaya yol açabilir. Bu sorunlar için, havuzu boşaltmanız ve tamir için astarı çıkarmanız gerekir.
Beton havuzlarda olduğu gibi, su kimyasını test etmeniz ve bakımını yapmanız gerekir. Astarı her 5-9 yılda bir değiştirdiğinizde, kendiniz yapabilirsiniz, ancak bir profesyonel işe almanızı öneririz.
Sonuç
Vinil astarların onarılması ve değiştirilmesi gerekir, ancak betonun genel olarak daha fazla sorunu vardır.
Kazanan: Prefabrik Havuz
Yosun
Beton
Alçı (fayans üzerine savrulmadığınız sürece iç mekân kaplamanız) son derece gözeneklidir, bu da yosunlar için davetiye çıkarır ve istenmeyen yosunların yerleştirkten sonra çıkarılması zordur.
Prefabrik Havuz
Bir vinil astarın yüzeyi nispeten gözeneksizdir. Bununla birlikte, yosunlar, suyu dolaşmayan batık alanlara girebilir.
Sonuç
Yosunlar her iki havuz tipinde de büyüyebilir, ancak vinil astarda daha az sıklıkta ve daha az yaygındır.
Kazanan: Prefabrik Havuz
Kimyasallar ve elektrik enerjisi
Beton
Su kimyası beton havuzlarla ilgili bir konudur. Algler yüzeye gömüldüğünden, onlara ulaşmak ve yok etmek için daha fazla kimyasal kullanacaksınız. Bu havuzun bakımı için daha fazla zaman ve para gerektirir.
Pompa/filtre sisteminiz, havuzunuzu temiz tutmak için ağır sirkülasyon ve filtreleme sağlamalıdır. Bu, sistem kırılırsa, onarım maliyetlerinin dışında bile yıllık enerji faturanıza 800 dolar kadar ekleyebilir.
Ayrıca, beton havuz suyunun pH’ını sürekli olarak artıran alkalin bazlıdır. Dengede tutmak için düzenli olarak asit eklemelisiniz.
Prefabrik Havuz
Prefabirk Havuz Vinil astar, su kimyasını alçı ve beton kadar kötü etkilemez, çünkü suya alkalilik katmaz, bu nedenle su kimyasını dengede tutmak için daha az zaman ve para kullanırsınız.
Vinil astar havuzunuzun alkalinite, pH, kalsiyum sertliği ve klor seviyelerini düzenli olarak ölçmeniz ve korumanız gerekir.
Vinil havuz havuzunun pompa/filtre sistemi, beton havuzlardan daha az enerji gerektirir çünkü vinil havuzları yosun büyümesine yatkın değildir. Aslında bir fiberglas havuzun enerji faturasına daha yakındır.
Sonuç
Her iki durumda da, su kimyasını korumak için emek harcamanız gerekir, ancak beton havuzlar sizin için daha zor hâle gelir.
Kazanan: Prefabirk Havuz
Hangisini seçmeliyim?
Sonunda gerçekten evrensel bir “kazanan” yoktur. Bunlar sadece siz ve aileniz için bir havuza karar verirken dikkate almak isteyeceğiniz konulardır. Bazı insanlar için estetik maliyetlerden daha önemlidir. Diğerleri için bakımın asgari düzeyde olması gerekir. Havuz önceliklerinizin ne olduğunu yalnızca siz bilirsiniz.
Her iki havuz türünden de tam olarak memnun değilseniz, üçüncü bir alternatif olarak fiberglas havuzlarına bakmak isteyebilirsiniz.
Beton havuzların aksine, fiberglas havuzlar hızlı bir şekilde kurulur (aylar yerine birkaç haftadan fazla), az bakım gerektirir ve havuzun ömrü boyunca önemli ölçüde daha az maliyetlidir. Vinil astar havuzlarının aksine, fiberglas havuzlar güzel görünür, uzun süre dayanabilir ve havalı özelliklerle özelleştirilebilir.
Beton havuzlar tipik olarak aşağıdakilere uygundur:
-$50.000 veya daha fazla bir bütçeye sahip olmak
-Özel bir şekil veya derinliğe ihtiyacınız olduğu veya sevdikleri bir fiberglas havuz bulunmadığı zaman
– Boş zamanlarının ve/veya havuzun bakımının önemli bir kısmını harcamaya aldırmayın
– Havuzu çalışır durumda tutmak için on binlerce dolar yatırım yapılabilir.
Prefabirk Havuzlara tipik olarak aşağıdakilere uygundur:
-$25.000 – $35.000 bütçeye sahip olmak
-Evde sadece iki veya üç yıl yaşayacak
-En ucuz fiyata en büyük havuz isteği
Fiberglas Yüzme Havuzları genellikle aşağıdakiler için iyidir:
-$45.000 veya daha fazla bir bütçeye sahip olmak
– İhtiyaçlarını karşılayan bir fiberglas yüzme havuzu tasarımı bulunduğunda
– Az bakım gerektirir.
– Düşük uzun vadeli maliyetleri olan bir havuz istendiğinde
-Hızlı, kolay kurulum istendiğinde
Fiberglas havuzların beton ve Prefabrik Havuzlarıyla nasıl karşılaştırıldığı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, bu üç türü karşılaştırarak kısaca okuyabilirsiniz veya https://www.sermedhavuz.com/ sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Henüz bu yazı için yorum yapılmamıştır. İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum Yazın