Havuz temizleme kimyasalları, kullanılacak olan havuzun steril şartlarda tutulması, havuzun sahip olduğu rengin solmaması ve havuz ekipmanlarının zarar görmemesi açısından son derece etkili ve gereklidir. Yazın gelmesiyle birlikte havuz kullanımlarının başlayacağı göz önünde tutulursa, havuzu temizlemek için kullanılan söz konusu kimyasalların ne derece önemli olduğu da anlaşılabilir. Her şeyden önce insan sağlığı açısından önemine varmak gerekmektedir.
Havuz sezonunun açılması ile özellikle kamuya açık havuz kullanımlarında gerekli önlemlerin alınmış olması, insan sağlığını belli risklerden koruyacaktır. Kullanılacak olan havuzların kimyasını koruyabilmek, zamandan ve paradan tasarruf etmemizi sağlamaktadır.
Gerek kamuya açık alanlarda kullanılan havuzlar için gerekse site ya da villa havuzları gibi daha az kişi tarafından kullanılan havuzlar için uygun kimyasalların kullanımı, havuzlardaki kimyasalların dengede tutulmasını, temiz bir havuzda yüzme keyfinin yaşanmasını garanti eder.
Yüzme Havuzlarındaki Kimyasal Denge
Yüzme havuzlarının kimyası, havuzda bulunan kimyasalların denge ve seviyelerini ifade etmektedir. Bu anlamda farklı tip havuz kullanımlarından bahsetmek mümkündür. Ancak toplu kullanımlara açılan yüzme havuzları için daha fazla temizlik önlemlerine ihtiyaç duyulduğu aşikârdır. Tabii bununla beraber evlerinin bahçelerinde havuz olan kişi ve ailelerin de belli kimyasal dengeyi yakalaması gerektiği gerçeğini de unutmamak gerekir. Dolayısıyla insan kullanımına açık olan her yüzme havuzu için zamandan ve paradan tasarruf etmenin bir gerekliliği olarak steril şartların gerekli kimyasallarla sağlanmasının şart olduğunu söylemeliyiz.
Aynı şekilde prefabrik yüzme havuzu kullanımlarında da gerekli kimyasalların kullanımı, söz konusu havuzun renklerinin solup gitmemesi, her açıdan ihtiyaç duyulan steril ortamın yakalanması ve havuz ürünleri üzerinde belli zararların oluşmaması açısından son derece önemlidir.
Eğer sağlığınızı tehdit etmeyecek bir havuzda, havuz keyfinizi yaşamak istiyorsanız, havuzunuz için gerekli olan kimyasal denge ve seviyeleri yakalamalısınız.
Havuzlardaki Kimyasal Dengenin Testi
Yazın keyfini sürmek ve yaz sıcaklığından kurtulup ferahlamak isteyenlerin tercih ettiği yüzme havuzları, özellikle toplu kullanımlarda yüzlerce bakterinin de mevcut bulunduğu mekânlardır. Havuz keyfini çıkarmak isteyenler, temiz bir havuzda steril şartlarda yüzmek istemekteler. Bunun için yapılması gerekeni bilen ise çok az sayıda gibi… Bu noktada insan sağlığını tehdit etmeyecek bir havuzda yaz keyfini sürmenin yolu ise yüzme havuzlarının havuz temizleme kimyasalları ile gerekli önlemlerinin alınmış olmasıdır.
Peki kullanılacak yüzme havuzunun gerekli kimyasal dengeye kavuşup kavuşmadığını anlamanın yolu nedir?
Âdeta sağlığımızı emanet edeceğimiz söz konusu yüzme havuzlarında gerekli temizlik kuralları uygulanmış mıdır? Bu konuda ne yapılması gerekir?
Tüm bu soruların cevabı, kullanılacak olan yüzme havuzlarının kimyasal dengesini belirleyecek bir testten geçmesi ile verilebilir. Yüzme havuzunuzun kimyasal dengesini teste tabi tutabilmek için öncelikle saha incelemesinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu test için yapılacak saha incelemesi, havuz içerisindeki dolaşıma engel olabilecek ya da ek tedaviye ihtiyaç duyulabilecek herhangi bir hasar tespitinin yapılabilmesine yardımcı olacaktır.
Kimyasal Denge Testi İçin Saha İncelemesi
Yüzme havuzlarının kimyasal dengesinin test edilebilmesi, yukarıda da bahsettiğimiz üzere öncelikle saha incelemesinin yapılması ile başlamaktadır. Saha incelemesi sayesinde havuzda herhangi bir dolaşım sorunu olup olmadığını, havuz içerisinde bir hasar bulunup bulunmadığını anlayabilmiş oluruz.
Havuz temizleme kimyasalları ile bu testten olumlu bir sonuç alabilmek mümkündür. Ancak saha incelemesi çerçevesinde de yapılması gereken bir takım şeyler vardır.
Bir sonraki başlık altında detaylı olarak inceleyeceğimiz saha incelemesi kuralları, gerekli kimyasal denge testi öncesinde yapılması gerekenlerdir. Kimyasal denge testi uygulamadan önce saha incelemesi yapılmalı, yine alt başlıklarda anlatacağımız üzere havuz suyunun testi ve gerekli ölçümleri sağlanmalıdır.
Havuz İçin Saha İncelemesi Nasıl Yapılır?
Steril ve dezenfekte olmuş bir havuzda yüzme keyfini çıkarabilmenin gerekli aşamaları vardır. Bu aşamalardan bir tanesi yüzme havuzunun saha incelemesinin yapılmasıdır. Saha incelemesi için şu adımlar takip edilir: Bunlardan bir tanesi havuz güvertesi, verandası ve havuzun çevresindeki bölgelerden enkaz temizlemesinin yapılmasıdır. Bu anlamda yüzme havuzunuzdaki ya da su yüzeyindeki kalıntıları iyice sıyırıp vakumladığınızdan emin olmanız gerekmektedir.
Ayrıca saha incelemesine tabi tutarken havuz kaplamasında herhangi bir çatlak olup olmadığını, renginde bir solukluk ya da değişiklik meydana gelip gelmediğini anlamak için çevresinde dijital kamera bulundurmak, en akılcı yol olacaktır. Yine havuz kaplamasının düzgün olup olmadığını kontrol edebilmek için zımpara keçeleri gerekmektedir. Eğer havuz kaplaması yüzeyi pürüzlü şekilde ise bu durumun yağıştan ya da aşındırmadan dolayı olup olmadığının anlaşılması gerekir. Bu durum özellikle açık yüzme havuzları için kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Ayrıca saha incelemesi sonucunda havuz kaplamasının yumuşak olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Son birkaç detaydan daha bahsedecek olursak; iç yüzeyinin kontrol edilmesi, havuz için bir miktar bulaşık sabunu kullanılması gerektiğini hatırlatalım! Böylece dalgalanmalar önlenmiş olmakta; havuzun dibinin görülebilmesi için su yüzeyi sakinleştirilmiş bulunmaktadır. Havuz dibinde herhangi bir çatlak tespit edildiği durumda ise bir havuz uzmanına başvurmak gerekir. Kaliteli sonuçlar verecek iyi bir alan incelemesi yaptıktan sonra ise havuz, gerekli kimya seviyeleri için artık test edilebilir.
Havuz Suyunun Test Edilmesi
Yüzme havuzunuzdaki suyun kimyasal seviyeleri, havuzda kullanılan su ile ilgili olmaktadır. Bu nedenle öncelikle havuz suyunuzun testini yapmanız en doğru yol olacaktır. Kullanılacak kimyasal ürünlerin ne kadarının kullanımına ihtiyaç duyulduğunu bilmek için havuza galon türünden doğru bir hacim ölçümü yapmak gerekmektedir.
Yüzme havuzu içindeki kimyasal dengesizlikler, havuz bitiminde çok fazla pürüze neden olabilir. Bu noktada havuzun hacminin belirlenebilmesi için yüzme havuzu hacim hesaplayıcısı kullanılabilmektedir.
Havuz için gerekli pH seviyesi, kalsiyum sertliği, toplam alkalinite ve tuz seviyesi test edilmelidir. Bu test, havuz satıcınız tarafından yapılabilir. Havuz suyunuzu test etmek için su yüzeyinin minimum 18 inç altına bir su şişesi doldurmalısınız ki; havuz suyunuzdan daha iyi bir örnek alabilin!..
Havuzdaki Su Kalitesi ve Gerekli Ölçümler
Havuz kimyasında önemli olan büyük faktörler arasında şunlar yer alır: Toplam Çözünmüş Katılar (TDS), Siyanürik Asit (CYA). Doygunluk Endeksi (LSI), havuz suyunuzun kimyasal bir ölçek oluşturma eğiliminde olup olmadığını anlamak için su kalitesi verilerini değerlendirmeye tabi tutmanın bir yoludur. Bu dizini kullanmak için ise şu ölçümler gerekmektedir:
• pH değeri, 7.2 ila 7.6 arasında kabul edilebilir bir aralıktadır.
• Toplam alkalinite, milyonda 120 ila 150 parça arasında olmalıdır.
• Kalsiyum Sertlik Testi aralığı ise sahip olunan havuza göre değişiklik göstermektedir.
• Ateşli ya da beton bir havuz ölçeğinin milyonda 200 ila 250 parça arası kaydetmelidir.
• Vinil havuzları ise buna karşın milyonda ortalama 175 ila 225 parça kaydetmelidir.
Havuz temizleme kimyasalları ile gerekli dengeleri sağladığınız havuzunuzun suyunu test etmeli ve test kitinize bağlı olarak yukarda saymış olduğumuz her faktörün gerekli aralıkta olup olmadığının kontrolünü sağlamalısınız. Bu test sayesinde meydana gelebilecek su sorunlarını analiz etmiş olursunuz. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki; en uygun havuz şartlarını sağlamak için havuz suyu haftada 2-3 kez teste tabi tutulmalıdır. Uygun havuz kimyasını yakaladığınızda sadece havuzu temiz tutmakla kalmaz, aynı zamanda havuz kaplamanızın ömrünü uzatmış olursunuz.
Havuz Suyunu Temiz Tutmanın Yolları
Prefabrik havuz ve çeşitli havuz modelleri için havuzu temiz tutmanın yolu, gerekli kimyasalların kullanımından geçiyor. Havuz suyunun pırıl pırıl olmasını sağlayan havuz kimyasalları, havuzda temizliğin birinci şartıdır. Ayrıca havuzunuzu haftada en az 2-3 defa test etmeniz, yeterli su dengesinin oluşması, dezenfekte seviyelerinin korunması, aynı zamanda havuz yüzey ve ekipmanlarının yüzücü konforunu sağlaması açısından son derece önemlidir.
Test şeritleri sayesinde havuzun dezenfekte seviyesi ile pH ve alkalinite seviyesini hızlıca test edebilirsiniz. Ayrıca uygun testler ile kalsiyum seviyelerinin korunmasını ve havuz suyunda metal olmamasını sağlayabilmekteyiz. Yine en bilindik temizlik yöntemlerinden biri klorlamadır. Stabilize klor ürünleri, havuzunuzun suyunu temizler ve mikropları öldürür. Bu klor uygulamaları, şu formlarla mevcuttur: Klorlama tabletleri, klorlama çubukları, klorlama konsantresi…
Ayrıca söz konusu yüzme havuzları brom ile de temizlenebilmektedir. Bromine, havuzdaki bakterileri öldürebilmek ve havuzu açık-temiz şekilde tutabilmek için son derece güvenilir yöntemlerden biridir. Hatta bromun, klordan daha fazla süre aktif kaldığını ve temizlikte etkileyici bir yöntem olduğunu söylemek mümkündür.
Yüzme Havuzunun Şok Edilmesi
Yüzme havuzlarının temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gibi konular söz konusu olduğunda akla gelen yöntemlerden biri de havuzun şok edilmesi durumudur. Yüzme havuzunuzun şok edilmesi, düzenli olarak yapılmalıdır.
Düzenli olarak şok edilen bir yüzme havuzu, temizlik konusunda uygun sonuçlar verir. Havuzun şok edilmesi, havuzun temiz tutulmasında son derece kritik bir adımdır.
Yüzücüler, yosun ve bulutlu su gibi problemleri önlemek amacıyla düzenli şekilde havuza atık ekler. Klor, bu aşamada bakterilerle birleşmekte ve bu kombine klor ise “şok ediciler” ile giderilmektedir. Şok edici, havuzdaki kombine klorun yakılması için yüzme havuzunun klor seviyesini bir sürelik yükseltmektedir.
Havuz Dibindeki Yosunların Önlenmesi
Havuz temizleme kimyasalları ile yola çıktığımız bu havuz temizleme yolculuğunda pek çok aşamadan bahsettik. Havuz temizliği konusunda sıkça rastlanan bir diğer hijyen sorunu ise havuz dibinde oluşan yosunlardan kaynaklı olmaktadır. Peki bu yosunlar nasıl önlenebilir? İşte sorumuzun cevabı…
Alglerin önlenmesi, yüzme havuzunuzda eğlenmenizin de anahtarıdır aslında… Havuzda düzgün dolaşımın olmaması, dengesiz su kimyası ve düşük düzeyde dezenfekte seviyeleri, genellikle havuzlarınızda alglerin büyümesine neden olmaktadır. Dikkatle korunan yüzme havuzları bile bazı zamanlarda yosun büyümesi ile karşı karşıya kalabilir. Bunun için gerekli proglamlanmayı sağlamak ve havuz dibi yosunların büyümesini engellemek gerekmektedir. Yukarıda bahsi geçen her şok tedavisinin ardından yosun ilacı muhakkak kullanılmalıdır.
Alkalinite, metaller, kalsiyum sertliği ve pH dengeleri gibi hususlarda bize yardımcı olabilecek bir sürü kimyasal vardır. Tüm bu problemleri önlemenin en garanti yolu ise havuz temizleme firması aracılığıyla havuzunuzu düzenli şekilde test ettirmeniz ve havuz uzmanının bilgi ve birikimlerine güvenerek havuzunuzu ona emanet etmenizdir.
[…] girmemesi için kapağın kenarı kapalı olmalıdır). Kaliteli bir havuz örtüsü su, hava ve havuz kimyasalları na karşı dayanıklıdır ve yaprakları ve havadaki tozu dışarıda […]
Yorum Yazın