Azı Karar Çoğu Zarar ; Havuz Kimyasalları

28 June 2020 Yayımlayan : Sermedhavuz
Havuz Kimyasalları

Havuz kimyası, bir yüzme havuzuna sahip olmanın en kafa karıştırıcı yönlerinden biri olabilir. Hangi kimyasalların, ne kadar ve hangi sırayla ekleneceğini akıllara durgunluk verebilir. Yine de, havuz sahiplerinin kesinlikle uzak durması gereken birkaç kötü havuz kimyasal kombinasyonu vardır.

Ayrıca, ayrı olarak eklemeniz gereken kimyasallar da vardır. Kısacası, özellikle yeni bir havuz sahibiyseniz, kimyasal madde eklemek riskli bir iştir.

Havuz Kimyasalları
Havuz Kimyasalları

Bu yazıda, kötü kimyasal kombinasyonlara ve havuzunuzda karışıklıktan nasıl kaçınacağınıza ışık tutmayı umuyoruz.

Kötü havuz suyu kimyası

Her havuz sahibi, sağlıklı bir yüzme havuzuna sahip olmak için uygun su kimyasının gerekli olduğunu bilir. Ancak, zayıf su dengesinin havuzunuzu olumsuz etkileyebileceği birkaç farklı senaryo vardır.

Bu kötü su kombinasyonlarından ne pahasına olursa olsun kaçınmak istersiniz. Mevcut kimyasal seviyenizi belirlemenin en iyi yolu havuz suyunuzu test etmektir.

Yüksek pH + Yüksek Kalsiyum

pH ve kalsiyum seviyeleriniz yüksekse, havuzunuz ölçeğe ve bulanıklığa daha yatkındır. Tipik olarak, havuzunuzun ve borularınızın yüzeyinde ince bir ölçek filmi görebilirsiniz. Tedavi edilmezse, keskin kristalize kalsiyum nodülleri bile oluşturabilir.

Tedavi

Havuz Kimyasalları ile Havuzunuzda kalsiyum sertliğini azaltacak basit bir kimyasal madde yoktur. Havuz suyunda kalsiyum sertlik seviyesini azaltmanın tek yolu, daha az sertlikte su ile seyreltmektir.

Bununla birlikte, kireçlenmeyi önlemek için kalsiyum seviyenizi kontrol etmek mümkündür. Yüksek kalsiyum seviyelerinin etkisini en aza indirmenin en iyi yolu, bir kenetleme maddesi kullanmaktır. Kalsiyum hâlâ mevcuttur, ancak pH veya diğer faktörler dengeden çıkarsa, suyu bulanıklaştırma veya ölçek oluşturma olasılığı daha düşük olan bir formdadır.

Yüksek pH + Düşük Klor

Bu kombinasyon, bulanık bir havuz ve alg çiçekleri için mükemmel bir koşuldur. Aslında, algler yüksek pH değerine sahip suyu tercih ederler. pH çok yükseldiğinde, alg çiçekleri sadece klorunuzun tükenmesini bekler.

Tedavi

PH seviyeleriniz 7.8’in üzerine çıktığında, kireç birikmesini önlemek ve pH’ı düşürmek için bir pH düşürücü bir asit ekleyin. Bu pH eksiğinin doğru dozlanması, toplam su hacmine ve mevcut pH seviyesine bağlıdır. Bu işe yaramazsa, alkalinite seviyeleriniz çok yüksektir ve daha güçlü bir aside ihtiyacınız vardır. Sülfürik asit veya hidroklorik asit gibi güçlü bir asit, pH seviyesini düşürebilir.

pH değerinizi nasıl düşüreceğiniz hakkında daha fazla bilgi için https://www.sermedhavuz.com/ tıklayınız.

Düşük pH + Düşük Alkalinite

Düşük pH ve düşük alkalinite yaşıyorsanız, muhtemelen korozyon da yaşarsınız. Bu kötü kimyasal kombinasyon çelik, bakır, kauçuk, vinil ve alçı yüzeylerde aşındırma ve korozyona neden olur. Kısacası, her şeyi mahvedebilir.

Düşük pH, alglerin önlenmesi için mükemmeldir ve klorunuzun verimliliğini sağlar. Bununla birlikte, pH çok düşük olduğunda, suyunuz asidik hâle gelir. PH seviyelerinizin 7.0’ın veya nötr değerin altına düşmemesi önemlidir.

Tedavi

Alkalinite seviyeleriniz çok düşükse (80 ppm’nin altında) ve havuzunuz betonsa, alkalinite artışı, yani sodyum bikarbonat eklemeniz gerekir. Dozlama talimatlarını dikkatle izlediğinizden emin olun ve seviyeyi kademeli olarak 80-120ppm’lik uygun aralığa yükseltin. Ancak, bir fiberglas veya vinil havuzunuz varsa, kuru asit kullanmanızı önermekteyiz.

Düşük pH + Yüksek Alkalinite

Bu kombinasyon yukarıdakine benzer, ancak alkaliniteniz yüksek olduğunda, pH seviyenizi yükseltmek daha zordur. Bir anlamda, yüksek alkalinite pH için bir tampon veya yastık görevi görür.

Tedavi

Alkaliniteyi düşürmenin tek yolu havuzdaki bazı karbonatları fiziksel olarak uzaklaştırmaktır. Sudaki karbonatları çıkarmanın en iyi yolu suyu havalandırmaktır. Havalandırma da bu gaz çıkış oranını artıracaktır. Karbondioksit arttıkça, pH toplam alkalilikte değişiklik olmadan yükselir.

Alkalinite seviyesi yaklaşık 90 ila 100 ppm’ye ulaşana kadar muriatik asit ekleyin. Daha sonra, pH 7.4 – 7.6’ya yükselene kadar havalandırın.

Düşük Klor + Düşük Stabilizatör (CYA)

Havuzunuz düşük klor ve düşük stabilizatöre kaydolursa ve bunu ele almazsanız, koşulların pusludan griye ve yeşile dönmesini bekleyebilirsiniz. Havuzunuzda daha deneyimli olduğunuzda, havuzunuzun ne zaman renge bakarak klora ihtiyacı olduğunu fark etmeye başlayacaksınız.

Tedavi

CYA seviyelerini arttırmak için bir CYA stabilizatörü eklemenizi öneririz. Bu, bağımsız bir ürün olarak gelir ve ayrıca bazı klor bazlı dezenfektan ürünlerine dâhildir. Hem diklor hem de triklor, klor ve CYA içerir. Ancak, CYA’nız kararlı hâle geldiğinde, bir süre daha eklemeniz gerekmez.

Yüksek Klor + Yüksek Stabilizatör

Yüksek klor ve stabilizatör kombinasyonu yumuşak ve parlak yüzeylere zarar verir. Bu havuzunuzun, havuz ekipmanınızın ve havuz astarınızın içini içerebilir. 100 ppm’nin üzerindeki stabilizatör seviyeleri klor kuvvetini çarptırabilir ve ayrıca klor testini güvenilmez hâle getirebilir.

Tedavi
Dengeleyicinizi düşürmek için havuzunuzu tatlı su ile seyreltmeniz gerekecektir. Piyasada dengeleyiciyi düşürmek için havuz suyunuza ekleyebileceğiniz hiçbir kimyasal yoktur. Sabitleyici seviyelerinizi 50 ppm’den yüksek tutmanızı önermiyoruz. Bu konsantrasyonda, klorunuzun ne kadar etkili olduğu farkını fark etmeye başlarsınız. Bahsetmek gerekirse, algleri 50 ppm’nin üzerindeki seviyelerde görmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni serbest klorunuz üzerindeki olumsuz etkisidir.

Yüksek Kombine Klor

Kombine klor, sterilize etme yeteneğine sahip ancak havuzunuzda bulunan klordur. Bir bakıma, bu kloru sterilize etmek için zaten kullandınız. Birleşik klor seviyesini, serbest klor seviyelerinizi birleşik klor seviyelerinden çıkararak ölçersiniz (TC-FC = CC).

Tedavi

Kloramin seviyeleri 0,3 ppm’yi aştığında havuzunuzu şok etmeniz gerekir. ‘Kırılma noktası klorunuza’ ulaşmak için yeterli klor eklemeniz önemlidir. Klor seviyesini kombine klor seviyenizin 10-20 katı kadar yükseltin ve 4 saat boyunca sabit tutun. Klor seviyeniz 5 ppm veya altına düşene kadar yüzücülerin havuza tekrar girmelerini önermiyoruz.

Düşük Kalsiyum Sertliği

Havuzunuz kalsiyum sertliği için düşük kayıt yaparsa, aşındırıcı bir su ortamı yaratır. Bu, suyunuzla temas eden herhangi bir havuz ekipmanını, özellikle vinil astarlarını etkiler. Genel su dengesini ve kimyasal verimliliği engeller.

Tedavi
Havuzunuzdaki düşük kalsiyum sertlik seviyelerini tedavi etmek için, artan bir kalsiyum sertliği satın alabilirsiniz. Şişedeki talimatları dikkatlice takip etmek çok önemlidir.

Yüksek Fosfatlar

Her havuzda fosfat bulunur. Fosfat havuzunuza birçok kaynaktan girer. Bununla birlikte, fosfat seviyeleriniz 300 ppb’yi aştığında, bir fosfat giderici (SeaKlear veya PhosFree) kullanmanızı öneririz. Hem fosfatlar hem de nitratlar, alg çiçeklenmeleri için besindir.

Tedavi

Havuzunuza fosfat giderici eklemeden önce, buna gerçekten ihtiyacınız olduğundan emin olun. Havuzunuza gereksiz kimyasallar eklemenizi önermiyoruz. Seviyeler 1000 ppb’yi aştığında havuzunuzdaki fosfatları giderin. Fosfat seviyeleriniz 1000 ppb’yi aştığında, bir fosfat giderici almayı düşününün. Bununla birlikte, fosfat sökücünün yeşil havuzunuzdan kurtulmayacağını unutmayın.

Yüzme havuzunuzdaki fosfatlar hakkında daha fazla bilgiyi https://www.sermedhavuz.com/ adresinde bulabilirsiniz.

Whatsapp Danışma Hattı
Hemen Arayın !