PREFABRİK HAVUZ BAKIMI NASIL YAPILIR

20 February 2021 Yayımlayan : Sermedhavuz
Prefabrik Havuz Bakımı Nasıl Yapılır

Havuzun hijyeni ve temizliği aile fertlerinin sağlığı ve mutluluğu için şarttır. Havuza girmek zevkli olsa da havuz temizliği stresli olabilir. Prefabrik havuzlar betonarme havuzlara göre, nispeten düşük maliyetleri ve bakım açısından hem kolaylık sağlaması hem de pratik imkanlar sunması açısından tercih edilmektedir.

Havuz bakımını prefabrik havuz tercih ederek kolaylaştırmak elbette mümkündür; ama rutin temizlik işini tamamen ortadan kaldıracak bir teknoloji şu anda mevcut değildir. Prefabrik havuz bakımı nasıl yapılır her havuz sahibinin bilmesi ve takip etmesi gereken bir rutindir.

GünlüK Haftalık Aylık Sezonluk Bakım Süreçleri

Havuzun günlük, haftalık ve sezonluk bakım süreçleri farklıdır. Havuzun üst yüzeyinin temizliği için prefabrik havuzlarda ‘skimmer’ (kevgir) denilen yapılar mevcuttur. Havuza düşen her şey akıntı ile bu kevgirlerin içinde toplanabilmektedir. Bunları günlük olarak temizlemek mümkündür.

Skimmer (Kevgir) Temizliği

Havuz kenarlarının mantar oluşumunu önlemek için haftalık veya iki haftada bir fırçalanması gerekir. Havuzun tabanında oluşacak mikroorganizma birikimini havuzların kendi bünyelerinde mevcut olan yapılarla veya vakumlama yoluyla yapmak mümkündür. Skimmer (Kevgir) temizlenirken havuzun elektriğinin kesilmesi, dikkatlice kevgirin çıkarılması, içindeki yaprak, böcek, oyuncak vb birikimlerin temizlenmesi ve dikkatlice yerine geri takılması gerekir. Bu kevgir, havuzun yabani bir ortamda bulunması durumunda yılan vb tehlike edebilecek canlıları da içerebilir, bu konuda tedbirli olmalıdır.

Pompa Temizliği ve Filtre Temizliği

Havuz pompasının temizliği, sırasında basınç uygulamasını durdurmak ve talimatlara uygun temizlik yapmak önemlidir.

Havuz filtrelerinin birçok üretici firmanın talimatlarında olduğu gibi ayda bir olmak üzere temizliği gerekir. Havuz filtresi yüksek sezonda daha sık temizlenebilir. Pompa havuz üreticisinin talimatına göre günde en az 8 saat çalışması sağlıklı olacaktır. Ancak sezona ve havuzun kullanım yoğunluğuna göre bu süre değişebilir.

Havuz Kimyasalları – Haftalık Ölçümler

Prefabrik havuz bakımı nasıl yapılır diye soran herkes aslında ilk önce filtre ve pompayı göz önüne almaktadır. Ancak en az onlar kadar önemli olan bir diğer faktör de havuz kimyasallarıdır. Klor, PH ve alkalin düzenleyiciler, kalsiyum düzenleyiciler, siyanürik asit, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, klorürler, bikarbonatlar ve suda çözünmüş sülfatlar gibi inorganik tuzlardır.  Bu maddelerin havuz içinde belirli oranlarda bulunması gerekliliği vardır, bunların ölçümlerinin belirli aralıklarla yapılması, eksilenlerin eklenmesi gerekliliği vardır. Klor, PH düzenleyiciler ve alkalin seviyesi, suyun sertliği ise sezonda iki kez ölçülür.

Havuz Şoklama

Havuz suyuna katılan klor zamanla bileşikler oluşturarak cildi tahriş edebilen yapılar oluşturabilir. Bu serbest bileşiklere karşı şoklama yapmak gerekliliği vardır. Bu klor bileşikleri havuzda bulanık bir görüntü oluşması ile anlaşılabilir.

Kimyasallar Konusunda Uyarı

Havuz kimyasalları temizlenirken mutlaka eldiven takılmalıdır, kimyasallar lavaboya veya genel kullanımdaki suların içine katılmamalıdır. Cilde değdirilmemelidir. Üretici firmaların talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.

Havuz teknolojileri geliştikçe elbette prefabrik havuz bakımı nasıl yapılır sorusuna verilecek yanıtlar değişecek, uygulanacak maddeler azalacaktır.

Whatsapp Danışma Hattı
Hemen Arayın !